fredag 27 december 2013

Jul jul strålande jul


onsdag 28 augusti 2013

Lavendel igen

Lavendel sägs ha "lugnande inverkan på ett uppjagat sinne" och hur det än är med den saken mår man i alla fall bra av att stoppa fötterna i ett lavendeldoftande bad och knapra i sig ett par småkakor mitt i vintern. Blommorna klipps i början av blomningen och torkas på mörk och luftig plats. Det är lätt att tro att det är svårt att odla lavendel, men har den väl etablerat sig är den anspråkslös som få. Detta gäller förstås om du bor i södra Sverige och möjligen längs Norrlandskusten, där många sorter övervintrar. Mest härdig är 'Munstead', men det finns många andra sorter att testa av arten Lavendel augustifolia för den som har blivit biten. Det finns rosa och vita sorter och alla nyanser av lila. Den populära fjärilslavendeln är en annan art och får betraktas som en ettårig sommarblomma och doften är också svagare.
"Munstead" är den allra mest tåliga sorten. Foto: Annika Christensen


  Så sköter du lavendel
Favoritväxtplatsen är mager jord, gärna kalkhaltig, och full sol. Det viktigaste är att jorden är väldränerad och för att åstadkomma det kan du blanda in grus i jorden. Första året behöver du vattna, men sedan plantan har etablerat sig krävs varken passning eller jordförbättring. Beskärning krävs, annars blir lavendeln lätt risig. Trevligast är att klippa i blomningen, när du kan torka knippen. Det kan räcka som beskärning. Du kan också klippa tidigt på våren, före knoppsättning. Har du buskar som är mycket risiga kan du skära ner dem helt tidigt på våren. Lavendeln kommer igen och blir buskig redan samma år.

  Förökning
Lavendel förökas enklast med sticklingar. Klipp de färska skotten tidigt på säsongen och sätt dem längs kanten i en kruka, eventuellt med plastpåse på för att bevara fukten. Det är inte så lätt att sticklingsföröka att du lyckas med kvistar nedstuckna direkt i rabatten, om du någon gång har hört det. Om du bor i en odlingszon där lavendel inte övervintrar ute, testa att sätta krukan svalt och så ljust som möjligt. Då efterliknar du bäst dess naturliga miljö i Medelhavsområdet.

  Tips för torkad lavender 
*Sy påsar i provencalskt småblommigt och fyll med lavendelblommor, sy ihop med några stygn för hand.
 *Krydda vinäger med några kvistar lavendel. Goda droppar på salladen.
 *Gör ett fotsalt med lavendelblommor, torkade eller färska. Mer doft in du adderar några stänk lavendelolja. 
*Torka knippen med lavendel hopbundna med fina band. Ger härlig doft i garderoben.
 *Krydda socker med torkad lavendel. Gott i fil och te.
 *Baka småkakor och muffins med krydda av lavendel. En halv deciliter till en sats är lagom.

torsdag 15 augusti 2013

Mjölkpaketsvikning

Som ansvarig samhällsmedborgare är det självklart att sopsortera. En risk är dock att man sopsorterar så mycket "luft" att man måste köra förbi återvinningsstationen en extra gång - och då är det ju verkligen inte miljövänligt! Husmor Hulda har funnit ett utmärkt tips på hur man kan vika ihop mjök/fil kartongen så det blir en snygg skjorta! Inte alls svårt, och bäst av allt; blir platt och litet som en gammaldags diskett bara. Dessutom ett mellanrum där man kan sticka in ytterligare små bitar av pappersförpackningar!



Klicka HÄR så får du se alla stegen i vikningen

tisdag 18 juni 2013

Lavendel del 2

Torka lavendel och pyssla i vinter
Sy påsar i provencalskt småblommigt och fyll med lavendelblommor, sy ihop med några stygn för hand.

 Krydda vinäger med några kvistar lavendel. Goda droppar på salladen.

 Gör ett fotsalt med lavendelblommor, torkade eller färska. Mer doft får du in om du adderar några stänk lavendel olja. Torka knippen med lavendel hopbundna med fina band. Ger härlig doft i garderoben.

 Krydda socker med torkad lavendel. Gott i fil och te.

 Baka småkakor och muffins med krydda av lavendel. En halv deciliter till en sats är lagom.

måndag 17 juni 2013

Lavendel

Lavendel har i alla tider använts som lugnande och kramplösande medel. Både blommor och blad är härligt doftande.
Plocka blommorna, när de första börjar slår ut, torka dem och använd i doftkuddar till linneskåpet, bind buketter och kransar till dekoration. Smaksätt kakor och skorpor – med försiktighet. Baka överraskningskakor med lavendelblommor i degen. Som du förstår, har du mycken glädje av en lavendelplanta. Lavendel kan användas i oljor, bad, kvällste och till hårvård och skrubbar. En liten kudde fylld med lavendel vid huvudet gör att man sover gott. Torkad och mörkt förvarad så håller den länge.

torsdag 13 juni 2013

Stryktips!

Att stryka en skjorta eller blus hör nog till det svårare att få helt snyggt. Men här kommer Husmor Hulda med stryktips!
 * Stryk oket, dra ut tyget jämnt och följ sömmarna ordetligt. * Framsidan är nästa steg, vänster eller höger väljer du själv, men kom ihåg att du måste vara noggrann med att dra ut skjortan ordentligt, så det blir riktigt slätt. Lägg energi på at stryka runt knapparna och vid bröstfickan, om det finns någon sådan. * Gå runt till baksidan, stryk ryggen på skjortan, helst i tre steg. Börja stryka från sömmen av fronten till mitten, sen stryker du mitten och sen mitten till nästa frontsöm. * Ärmen är härnäst. Det är här folk brukar få problem. Stryk insidan av manschetten först, sedan tar du tag i sömmen från armhålan och rätar ut ärmen och stryker uppifrån och ner. * Nu är du klar med din skjorta och kan gå ut och stoltsera med att se proper och ordnad ut.

tisdag 4 juni 2013

Rengöra gamla flaskor


Det blir mer och mer populärt med gamla glasflaskor med gärna sirliga former. Former som dessvärre gör dem nära omöjliga att rengöra med borste. 

Men Husmor Hulda har lösningen! Den här metoden rengör de flesta flaskor


1. Häll några matskedar salt i flaskan du ska rengöra. Ju grövre salt desto bättre



 

2.  Häll i lite av valfritt diskmedel

3. Häll i lite varmt vatten och skaka ordentligt 
 4. Skölj
5. Upprepa vid behov

söndag 2 juni 2013

Solbränd?

Solen bör man verkligen ha respekt för! Minns kära gamla mormor som var ökänd för sin vackra hy. Inte ens som 80-åring hade hon mycket till rynkor. Hon satt alltid i skuggan! Åtminstone hade hon en bredhättad solhatt på huvudet. OM du nu bränt dig kom ihåg;


  1. Kyl ned! Så länge inte huden kyls ned fortsätter brännskadan. Blöt ett handduk och lägg mot den brända huden. Men inga överdrifter med ispåsar osv då huden då istället kan bli kylskadad. 
  2. Xylocainsalva, bedövningssalva, finns receptfritt. Kan vara skönt om det bränner, kliar, svider mycket.
  3. Hydrokortisonsalva, finns receptfritt. Är antiinflammatoriskt och hjälper huden att läka snabbare. Lindrar även klåda. Xylocain och hydrokortisonsalva kan blandas eller smörjas direkt efter varandra för bästa effekt.
  4. Fortsätt att svalka av. Sätt gärna på en fläkt som får blåsa mot huden, fyll en flaska med kallt vatten och rulla över området. 
  5. Drick ordentligt med vatten och undvik solen!

måndag 20 maj 2013

Barn skolas in och örter skolas ut...

Har groddat från vanliga köpersörter. Blev läckert att grodda i svärfars gamla snapsglas. Nu när rötterna tagit sig i vattnet skolar jag ut dem i toalettrullar fyllda med såjord. Där få de ta sig till det är dags skola ut dem i vanlig plantjord. 

söndag 19 maj 2013

Förvaring av pengar...

Ja visst bör man förvara pengarna i plånboken, eller bör man det? Husmor Huldas tips är att stoppa sedlarna i en liten praktisk förpackning för trosskydd! Där är de betydligt säkrare!

onsdag 15 maj 2013

Hjärtansfröjd-Citronmeliss

Citronmeliss är en trevlig ört som dessutom förökar sig själv som ogräs!
Det sägs även att citronmelissen har många goda effekter 


bland annat

  • stärkande för hjärtat, därav namnet hjärtansfröjd 
  • bra för matsmältningen
  • verkar lugnande 

Det är även gott att krydda brännvin med citronmeliss. och snart är det midsommar så det är ju ett bra sätt att förena nytta med nöje!

Man tager vad man haver...

...bör man inte bara säga utan verkligen göra! Vad kan gå fel? Prova! Att följa recept slaviskt är tråkigt, det räcker att hålla sig till några enkla grunder

Degvätska
jäsningsmedel
Mjöl
Socker
Fett
Smaksättare

Degvätska kan vara i princip vad som helst som går förtära. Mjölk, fil och vatten är de vanligaste, men till och med öl går använda. Jag väljer efter vad som finns i kylskåpet. Sist jag bakade tog jag ett drygt halvt paket filmjölk som datumet gått ut på, passade på att tömma den översta vätskan från öppnade creme fraiche och yoghurt burkar och tog även lite av det tjockare. Hällde varmt vatten från vattenkokaren så det blev en liter sammanlagt. 

Grundregel; Mjölk ger ett fylligt bröd med mjuk skorpa och finporigt inkråm. Filmjölk och yoghurt ger en fylligare, lätt syrlig, smak. Vatten använder du när du vill ha ett vitt bröd med frasig skorpa. Inkråmet blir då gärna lite segt. Öl och svagdricka ger en fyllig, mustig smak.

Du måste inte ha fett i degen, men fettet smörjer mjölet och gör brödet större samt inkråmet jämnare. Brödet blir även saftigare och håller sig färskt längre. Fett kan vara olja, smält eller flytande smör eller margarin. Blandas med degvätskan och värms på i micron/ svalnar i vattenbad till rätt temperatur för jäsningsmedlet.

Grundregel; ju mer fett desto tyngre och matigare bröd. 

Socker, sirap och honung gör att jäsningen blir jämnare och går fortare eftersom jästen får näring. Brödet blir också saftigare och håller sig färskt längre. I vissa brödsorter ger sirap och honung den speciella smaken. Du kan även baka bröd helt utan socker.

Vanlig färsk jäst säljs i 50 grams paket som räcker till 5 dl degvätska. Kräver minst någon matsked socker och fingervarm degvätska (37 grader) för att jäsa. Kan blandas ut med lite socker, salt eller degvätska så "smälter" den. När den är upplöst blandas den med resterande degvätska. Sedan blandar man i mjöl, kryddor, och andra smaksättare, se exempel nedan.

Torrjäst säljs i brev och har lång hållbarhet så det kan vara bra ha hemma. Den ska blandas i mjölet först och sedan med den i degvätskan som ska vara 40 grader.

Smaksättare;
Färsk eller torkad frukt, nötter, frön, kryddor (anis, fänkål, brödkryddsblandningar) farinsocker, sirap mm mm.
I matbröd går också alldeles utmärkt att blanda i matrester som gröt, ris, potatis, ja det är bara att prova sig fram!







tisdag 14 maj 2013

Hmm…här fick Husmor Hulda många uppslag! =)

Underbar bok! Känner igen mig i mycket! 
Denna måste läggas till Husmor Huldas samling "kurslitteratur" !



Systrarna Svensson har båda passerat 70-årsstrecket och lever stillsamt och ganska förnöjt sina liv i föräldrahemmet i Borrby. När byrådirektör Alvar Klemens köper sommarhus intill blir det liv i luckan. Nya klänningar inköps i Simrishamn och de glömmer till och med bort att deras bror vill få in dem på hemmet för att ha huset som sommarstuga. En dag får de se Molins hankatt mer eller mindre kasta sig över Erlandssons honkatt Majsan efter att ha ätit bland Alvars blommor. Då får de en strålande idé om hur de ska få pengar till att installera bekvämligheter. De startar en firma i potensökande medel, och när de satt in den första annonsen i tidningen blir inget sig likt för Tilda och Elida.

måndag 13 maj 2013

Blänkande av Bikarbonat!

Allt som man vill ha blankt kan man använda bikarbonat till. Testa t ex att torka av diskbänken med bikarbonat på trasan. Gör kakel blankt- överflödet kan dammsugas upp om det rasar ner.

Putsa silver på bästa TV-shopmanér med bikarbonat, aluminiumfolie och varmt vatten. Lägg folien i botten på lämpligt kärl. Lägg i silversakerna och se till att de har kontakt med folien. Strö över bikarbonat och hälla på kokande vatten så att det täcker.




Detta är den mest skonsamma metoden för både silvret, miljön och plånboken.
Även bikarbonat tar bort dålig lukt. Strö i illaluktande skor dammsug sedan ur. Ställ en skål i utrymmen som inte luktar hallon. I garderober, kylskåp etc. Suger även upp fukt effektivt.

I vittvätten som naturligt blekmedel.

Frys in skor som luktar illa in i en påse. Bakterier och annat som orsakar lukten dör.

Ättika och bikarbonat! Det blir en kemisk reaktion mellan dessa och det fräser till. Kan användas som propplösare eller bara allmän rengöring.

Ättika - ett universalmedel

Det mesta löser sig med ättika!

Sedan 1600-talet har ättika varit ett av hemmets mest mångsidiga produkter och sedan dess har den fått allt fler användningsområden. Men ättika är INTE att leka med, så först försiktighetsanvisningar.

Ättika 24 % ska inte förtäras outspädd, inte heller inandas samt är frätande på huden! Får Du stänk i ögonen skölj omedelbart med rikligt med vatten och får Du i Dig outspädd ättika kontakta läkare omedelbart. Håll långt bort ifrån barn!
Så, nu kan vi gå vidare till själva spädningen. Så här doserar Du Perstorp Ättika (24%).
Blanda 1 del ättika med 1 del vatten vilket ger ättika 12 % som är detsamma som ättiksprit. Ättiksprit kan dessutom köpas färdigblandad se bild nedan;

Rengöringsmedel

En del ättika med tre delar vatten. Tar bort kalkavlagringar på diskbänkar, tvättställ och runt kranar. 

Rengör rostfria bänkar, toastol, tvättställ i porslin och duschkabin genom att doppa en trasa i ättikslösningen och gå över ytorna med en trasa. Vänta en halvtimme och torka bort med enbart vatten. 

Svåra ingrodda avlagringar kan tas bort genom att en del vatten och en del ättika blandas som trasa eller hushållspapper doppas i och lägges på avlagringarna över natten. I toalettstolen kan man hälla lite ättika  outsppädd (det blandar sig ju med vattnet i toalettstolen), låt verka över natten och bearbeta med toaborsten på morgonen. 

Ättiklösning är perfekt för rengöring av burar till husdjur och till kattlådan då detta även tar bort lukten.







lördag 11 maj 2013

Redan på bron ser man hur de har det inomhus...

... har svärmor sagt. Och nog ligger det något i det. En välkomnande bro eller altan är hemmets ansikte utåt! Husmor Huldas absoluta rekommendation är att ägna lite extra tid på altanen om inte annat för att njuta av sommarvärmen som äntligen verkar vara på väg.

Kanske måla en korg i sommarfräscht vitt?
Eller en färgglad picknick?



fredag 10 maj 2013

Husmor Hulda här!

Hej Husmor Hulda här!
Här kommer jag att delge mina ALLRA bästa husmorstips!