"Munstead" är den allra mest tåliga sorten. Foto: Annika Christensen |
Så sköter du lavendel
Favoritväxtplatsen är mager jord, gärna kalkhaltig, och full sol. Det viktigaste är att jorden är väldränerad och för att åstadkomma det kan du blanda in grus i jorden. Första året behöver du vattna, men sedan plantan har etablerat sig krävs varken passning eller jordförbättring. Beskärning krävs, annars blir lavendeln lätt risig. Trevligast är att klippa i blomningen, när du kan torka knippen. Det kan räcka som beskärning. Du kan också klippa tidigt på våren, före knoppsättning. Har du buskar som är mycket risiga kan du skära ner dem helt tidigt på våren. Lavendeln kommer igen och blir buskig redan samma år.
Förökning
Lavendel förökas enklast med sticklingar. Klipp de färska skotten tidigt på säsongen och sätt dem längs kanten i en kruka, eventuellt med plastpåse på för att bevara fukten. Det är inte så lätt att sticklingsföröka att du lyckas med kvistar nedstuckna direkt i rabatten, om du någon gång har hört det. Om du bor i en odlingszon där lavendel inte övervintrar ute, testa att sätta krukan svalt och så ljust som möjligt. Då efterliknar du bäst dess naturliga miljö i Medelhavsområdet.
Tips för torkad lavender
*Sy påsar i provencalskt småblommigt och fyll med lavendelblommor, sy ihop med några stygn för hand.
*Krydda vinäger med några kvistar lavendel. Goda droppar på salladen.
*Gör ett fotsalt med lavendelblommor, torkade eller färska. Mer doft in du adderar några stänk lavendelolja.
*Torka knippen med lavendel hopbundna med fina band. Ger härlig doft i garderoben.
*Krydda socker med torkad lavendel. Gott i fil och te.
*Baka småkakor och muffins med krydda av lavendel. En halv deciliter till en sats är lagom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar