...bör man inte bara säga utan verkligen göra! Vad kan gå fel? Prova! Att följa recept slaviskt är tråkigt, det räcker att hålla sig till några enkla grunder
Degvätska
jäsningsmedel
Mjöl
Socker
Fett
Smaksättare
Degvätska kan vara i princip vad som helst som går förtära. Mjölk, fil och vatten är de vanligaste, men till och med öl går använda. Jag väljer efter vad som finns i kylskåpet. Sist jag bakade tog jag ett drygt halvt paket filmjölk som datumet gått ut på, passade på att tömma den översta vätskan från öppnade creme fraiche och yoghurt burkar och tog även lite av det tjockare. Hällde varmt vatten från vattenkokaren så det blev en liter sammanlagt.
Grundregel; Mjölk ger ett fylligt bröd med mjuk skorpa och finporigt inkråm.
Filmjölk och yoghurt ger en fylligare, lätt syrlig, smak. Vatten
använder du när du vill ha ett vitt bröd med frasig skorpa. Inkråmet
blir då gärna lite segt. Öl och svagdricka ger en fyllig, mustig smak.
Du måste inte ha fett i degen, men fettet smörjer mjölet och gör brödet
större samt inkråmet jämnare. Brödet blir även saftigare och håller sig
färskt längre. Fett kan vara olja, smält eller flytande smör eller margarin. Blandas med degvätskan och värms på i micron/ svalnar i vattenbad till rätt temperatur för jäsningsmedlet.
Grundregel; ju mer fett desto tyngre och matigare bröd.
Socker, sirap och honung gör att jäsningen blir jämnare och går fortare
eftersom jästen får näring. Brödet blir också saftigare och håller sig
färskt längre. I vissa brödsorter ger sirap och honung den speciella
smaken. Du kan även baka bröd helt utan socker.
Vanlig färsk jäst säljs i 50 grams paket som räcker till 5 dl degvätska. Kräver minst någon matsked socker och fingervarm degvätska (37 grader) för att jäsa. Kan blandas ut med lite socker, salt eller degvätska så "smälter" den. När den är upplöst blandas den med resterande degvätska. Sedan blandar man i mjöl, kryddor, och andra smaksättare, se exempel nedan.
Torrjäst säljs i brev och har lång hållbarhet så det kan vara bra ha hemma. Den ska blandas i mjölet först och sedan med den i degvätskan som ska vara 40 grader.
Smaksättare;
Färsk eller torkad frukt, nötter, frön, kryddor (anis, fänkål, brödkryddsblandningar) farinsocker, sirap mm mm.
I matbröd går också alldeles utmärkt att blanda i matrester som gröt, ris, potatis, ja det är bara att prova sig fram!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar